Spaarndammerbuurt blijft een parel

In de 9  jaar dat Nahuel Blaton in de Spaarndammerbuurt woonde, heeft hij de wijk zien veranderen. De samenstelling van de buurt is er diverser op geworden, maar het leven een stuk duurder. Ten tijde van het interview woont hij krap een maand in de Houthaven.

Negen jaar geleden verhuisden mijn vriendin en ik naar de Spaarndammerbuurt, waar ik twintig jaar eerder ook al kort gewoond had. We waren blij dat we überhaupt een woning konden krijgen en ik vond het extra fijn dat het huis in deze buurt stond. Vanuit mijn eerdere ervaring hier wist ik direct dat we ons er thuis zouden voelen. Het is een volksbuurt, waar iedereen in zijn waarde wordt gelaten, waar men elkaar helpt als het nodig is. Je hoeft je niet groter voor te doen dan je bent, die mentaliteit past wel bij ons. Mijn moeder woont ook al lang aan het Suikerplein, wat met kleine kinderen) ook een bijkomend voordeel is.

Naarmate ik weer  langer in de buurt woonde, ontdekte ik dat het vroeger een groot sociaal-anarchistisch bolwerk was en dat is het nog steeds wel. Ik zag de monumenten , zocht zelf naar verhalen over de buurt en leerde de geschiedenis van de architectuur van de Amsterdamse School kennen. Die is echt speciaal en het was bepaald niet vanzelfsprekend dat deze mooie woningen destijds voor arbeiders gebouwd werden. Dat is denk ik ook voor nieuwe buurtbewoners belangrijk om te weten. Ik vind het echt bijzonder om op zo’n plek gewoond te hebben. De Spaarndammerbuurt blijft een parel. En zeker nu het wat levendiger is en de boel wat afgestoft wordt, krijgt de buurt nog meer waarde !

Met name de laatste tien jaar is de buurt veranderd. Alles schuift verder op in de stad, dus is het ook hier in de Spaarndammerbuurt steeds duurder geworden. Eerst kwamen hier meer studenten naar toe en daarna kochten jonge gezinnen hier een huis, maar deze zijn nu ook voor hen te duur. De komst van nieuwe bewoners vind ik in principe positief, omdat mensen uit de hogere middenklasse – of gewoon rijke mensen – hiervoor niet in de Spaarndammerbuurt te vinden waren, al blijft het nog steeds wat gescheiden. Dat heft zich in de toekomst vanzelf op, als bijvoorbeeld kinderen naar dezelfde school gaan. Ook zie ik dat de wijk in de loop der jaren is opgefleurd, met name door de komst van meer horeca . Hierdoor weten mensen uit andere stadsdelen de Spaarndammerbuurt te vinden en dat is wel fijn. Vroeger kwamen mensen hier alleen als ze er ook écht moesten zijn. 

In de Spaarndammerbuurt leeft iedereen kriskras door elkaar heen, in de Houthaven waar ik sinds kort woon, is het wat monotoner. Veel families bestaan uit twee werkende ouders met kinderen. daar is het meer van hetzelfde. in de Spaarndammerbuurt voelde ik de sociale betrokkenheid veel meer, wat ook met de oude, gehorige huizen te maken heeft: je hebt minder geheimen voor je buren, ook al kom je niet per se bij elkaar over de vloer. Met onze nieuwe buren in de Houthaven hebben we al  een app groep, waarin van alles wordt gedeeld: een sleutel die kwijt is, of dat een ander een pakketje kan aannemen, of iemand kan helpen tillen. Het gebouw is net opgeleverd en iedereen deelt hetzelfde enthousiasme. Die nieuwigheid brengt saamhorigheid met zich mee en geeft een ander gevoel dan wanneer je in een bestaande context gaat wonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: