In de Spaarndammerbuurt kan en mag heel veel

Sheila is sinds vorig jaar december werkzaam als winkelstraatmanager in de Spaarndammerbuurt en de Houthaven. Al eerder zorgde zij voor een goed ondernemersklimaat in de Utrechtsestraat en de Haarlemmerstraat. 

Mijn collega’s in het centrum vroegen mij: “Ga je in het getto werken?” Dat oude stigma blijft aan deze buurt hangen. Maar om hele andere redenen vormt deze buurt voor mij een uitdaging. Er zit hier een oude generatie, met daarnaast veel nieuwkomers. De nieuwe bewoners worden onmiddellijk geframed als ‘yuppen’, terwijl zij dat helemaal niet altijd zijn. Iedereen heeft andere wensen. Voor de een is de koffie te duur of zijn de huren te hoog en voor de ander  liggen er niet genoeg biologische producten in de schappen van de AH.

Dat vroeger alles beter was, is een sentiment waar veel oude bewoners mee leven. Dat is mijn eigen ervaring helemaal niet. Dit is een onwijs leuke plek, waar heel veel kan en mag. Dat mag best benadrukt worden. Welwillend- en openheid zijn echter van iedereen, van nieuwe en oude bewoners, nodig. Dat zou hun eigen beleving ten goede veranderen. Maar misschien vinden mensen het ook wel lekker om een beetje op iets af te geven.

Ik vraag mij weleens af hoe reëel de segregatie is. In de Houthaven wonen en recreëren en hier winkelen voor dagelijkse boodschappen, vind ik een goed idee. Dat zorgt voor verbinding. Bovendien is het een extra kans voor de ondernemers in de Spaarndammerbuurt. Als je voor de 3000 woningen in de Houthaven een hele nieuwe winkelstraat opzet, dan krijg je geen cohesie.

Als ik in een nieuwe buurt begin, ga ik altijd eerst met heel veel mensen praten om erachter te komen wat er precies speelt en wat de buurt en zijn ondernemers nodig hebben. Daarnaast is het natuurlijk handig om de toekomstplannen van de gemeente te doorgronden. Ik ben in dienst van de ondernemersvereniging, maar het is absoluut belangrijk om te luisteren naar de bewoners. Ik vind het raadzaam om je onderneming te draaien op de buurtbewoners, daarnaast zijn dagjesmensen mooi meegenomen.

Ik ben zeker 1 à 2 dagen per week op straat te vinden. Met de meeste ondernemers heb ik een goed contact. Veel mensen vragen mij wat een Straatmanager precies doet, ze denken vaak dat ik voor de gemeente werk. Dat is dus niet zo….. Ik werk daar natuurlijk wel veel  mee samen, want samen maken we ook de buurt.

Wanneer ik nieuwe ondernemers welkom heet, druk ik ze op het hart kennis te maken met de winkels om hen heen. Het hoeft helemaal niet groots. Het gaat om het kleine gebaar, dat maakt veel verschil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: