Ik wil hier écht niet meer weg

De Haparandaweg die als langgerekte wand het bedrijventerrein scheidt van het nieuwe woongebied, was ondanks de economische crisis van 2008 het eerste gebouwencomplex dat in de Houthaven gereed kwam. Christ’l en haar man konden zich er een van de eerste bewoners noemen. Vanaf haar hooggelegen, ruime balkon sloeg Christ’l de ontwikkeling van de rest van de buurt gade.

Toen dit blok aan de Haparandadam werd opgeleverd, waren wij de eerste bewoners. Deze hele wijk bestond gewoon nog niet, net zo min als de Pontsteiger. Daarginds bij de school stonden nog containers met studentenkamers. Overal waar je keek, zag je opgespoten zandvlaktes. Dat was de reden dat ik hier aanvankelijk helemaal niet naartoe wilde. Mijn remming was dat ik dit een omgeving zonder ziel vond, ik wist niet wat ik hier moest en was lang niet te overtuigen. Ook het spoorviaduct bij het Westerpark vormde voor mij een hindernis. Als je daar vroeger ’s avonds onderdoor fietste richting de Houthavens, was het er zo vreselijk stil. Mijn man raakte echter wél geïnteresseerd. Hij had vaker gesproken met een architect, die veel over de toekomstige wijk wist te vertellen. Ik ben over de streep getrokken met de belofte dat we hier na 1,5 jaar ook weer zouden verhuizen als het dan nog steeds niet naar mijn zin was. Maar nu wil ik echt niet meer weg, al oppert mijn man wel eens om het huis te verkopen, omdat de waarde inmiddels nogal gestegen is. Ik wil blijven, want het is hier echt heel fijn.

Naast mijn fijne woning, voelde ik mij ook meer thuis in de buurt door het zien van beelden van vroeger. Dat de buurt vernoemd was naar de vroegere Houthavens en dat de straatnamen komen van de plekken waar het hout vandaan kwam, wist ik al wel. Maar ik had er weinig beeld bij. Toen Boat & Co gebouwd werd, plaatsen ze hekken rondom de bouwplaats met historische foto’s van het bedrijf waarvan het hotel de naam draagt. Met het zien van die bedrijvigheid, begon de plek te leven. Sindsdien voelt de wijk voor mij niet meer als ‘zonder ziel’. Het kennen van de geschiedenis heeft daarbij geholpen, zo kreeg ik op een andere manier voeling met de buurt. 

Toen ik hier kwam, keek ik verlangend uit naar alle nieuwe mensen die hier zouden komen wonen. Maar het blijkt hier toch ook de gewone wereld, waarin kleine ergernissen zo gewekt zijn. Dit zijn allemaal dure koopwoningen, maar het is natuurlijk onzin om te denken dat hier louter leuke mensen wonen. Gelukkig ontstond er op initiatief van een vrouw uit het sociale woningbouwcomplex een maandelijkse afvalprikgroep. Daar kom ik mensen van andere eilanden tegen, wat ik erg leuk vind. De gemeente pikte deze actie op en voorziet ons nu van hesjes, afvalzakken en prikkers en biedt ons na afloop een kopje koffie aan. Tijdens deze ochtenden kwam ik er bijvoorbeeld achter dat de meeste buurtbewoners – net als wij – uit Amsterdam komen, wat ik opvallend vind. Het park en de verkeerstunnel vind ik heel slim gedaan, voor de verbinding tussen de Spaarndammerbuurt en Houthaven. Ik kan me goed voorstellen, dat als je aan de andere kant van de weg woont en je ziet van die dure huizen gebouwd worden, dat je denkt “hoepel op met al die yuppen’. Maar, ik vind dat ook de Spaarndammerbuurt met de komst van met name de tunnel er enorm op vooruit is gegaan. Daarvoor was het een vieze straat, met al dat verkeer. Het park vormt een heel natuurlijke manier van de ene naar de andere wijk, net zoals de school en het zorgcentrum Cordaan.. Wat ook hielp, is dat de omgevingsmanager beide buurten goed heeft betrokken bij onder meer de inrichting van het park. Er waren inspraakavonden, waar ik ben geweest en daar kwamen ook mensen uit de Spaarndammerbuurt op af. Ikzelf voel vooral met de cafés in de Spaarndammerstraat aansluiting. In de begintijd had je alleen De Walvis, maar er zijn inmiddels minstens veel zaken bijgekomen. Wat ik verder bijzonder plekken vindt? Ik vind het doodzonde dat ze ooit de Maria Magdalenakerk hebben afgebroken, maar het nieuwe plantsoen, dat de lijnen van de kerk volgt, is wel mooi ingericht. En het OV vind ik hier echt goed. Ik ging vroeger nevernooitniet met de bus, maar hier neem ik graag bus 48 of 22 naar het station.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: