Veranderingen in de buurt zie je terug in de klas

Gerard Prenger is sinds 2015 directeur van De Spaarndammerhoutschool, die precies tussen de Spaarndammerbuurt en de Houthaven staat. Voorheen was de school onder de naam ‘De Spaarndammer’ gevestigd op de plek waar nu het nieuwbouwcomplex ‘De Verbinding’ staat.

Ik ben hier ooit als waarnemend directeur begonnen, kort nadat de school in 2014 met de kinderen naar dit nieuwe gebouw verhuisd was. Toen de directeursfunctie daadwerkelijk vrij kwam, heb ik daar heel bewust op gesolliciteerd. Ik wilde heel graag met de ouders, kinderen en het team een nieuwe school bouwen. We verhuisden niet alleen naar een nieuw gebouw in een nieuwe buurt, maar veranderden ook van onderwijsconcept. Zelfstandigheid, samenwerken en reflecteren, eigenaarschap en kinderen de ruimte geven hun talenten te ontwikkelen zijn belangrijke kernwaarden van het Daltononderwijs op onze school. Hiervoor heeft ons team zich anderhalf jaar geschoold.

We konden destijds geen blauwdruk maken van de manier waarop de school zich zou ontwikkelen. De oude basisschool De Spaarndammer was een ‘zwarte’ school, een school met overwegend kinderen met Turkse en Marokkaanse roots. In de tussentijd is de buurt sterk van populatie veranderd, dat zie je terug in de klassen. In onze groep zeven en acht zitten nu nog maar 15 kinderen die als kleuters op de oude school begonnen zijn. Dat komt door de bouw van de Houthaven, maar ook door de renovatie van woningen, het samenvoegen van kleinere appartementen tot één huis en het veranderende winkelaanbod in de Spaarndammerbuurt. Kinderen komen uit beide wijken naar deze school. Hier ontmoeten zij en hun ouders elkaar. Of ik wel eens gehoord heb dat kinderen over ‘arme’ en ‘rijke’ buurten spreken? Ik heb niet het idee dat dit thema strijd veroorzaakt, maar misschien sta ik te ver af van wat er dagelijks in de klassen gebeurt. Wel heb ik belletjes van ouders gekregen, die zich bekommerden over armoede bij gezinnen in de Spaarndammerbuurt. Ik ken voorbeelden van mensen die echt hulp geboden hebben. Als school bemiddelen we daarin niet, het contact leggen de ouders echt zelf. 

Ik zie de twee buurten echt als een geheel waar wij als school middenin staan. Als er projecten zijn, zoals deze, die te maken hebben met het verbinden van de twee wijken, ben ik direct enthousiast. Voor Corona waren we bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een buurtcantate, een koor zou een lied zingen over de Spaarndammerbuurt en de Houthaven. En al in 2016 deden de kinderen mee aan een kunstproject dat Hout-warming heette, over de geschiedenis van de houthaven. Onder begeleiding van een professionele fotograaf liepen ze toen door de buurt en maakten ze foto’s van plekken die ze ook op historisch archiefmateriaal hadden gezien. Zelf heb ik meer over de beide buurten leren kennen, toen ik door de oude directeur van de school benaderd werd. Hij was het hoofd van de Barentszschool, de openbare basisschool die vroeger in De Horizon op het Zaandammerplein zat. Hij vertelde dat de meeste inwoners van de Spaarndammerbuurt in de haven werkten en vaak ruwe en rauwe mensen waren. Die beroepen gingen toentertijd van vader op zoon. Dus de kinderen die hij op school had, gingen zelden doorleren. Ze hadden één bestemming: de haven. 

Het gebouw waar we in zitten vind ik mooi, het klimaat binnen is heerlijk en we hebben een ruimte aula. Omdat er meerdere gebruikers in het gebouw zitten – twee scholen, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang – kunnen we bepaalde faciliteiten ook collectief gebruiken. Ik zou het wel prettiger vinden als de school een grotere ingang zou hebben, met een ontmoetingsruimte voor ouders. Die is er wel, maar niet direct bij de entree. Toen er nog geen Corona was, zorgde ik ervoor dat daar op vaste momenten in de week koffie klaarstond. Zo creëer je laagdrempelige ontmoetingen tussen ouders onderling, maar ook met mij of andere teamleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: