Saamhorigheid, diversiteit en een geschiedenis van verzet

Janneke van Asperen is kunsthistoricus en werkt als conservator. Zij is twee jaar geleden als zogeheten starter in een koopwoning van De Key in de buurt komen wonen.

In een café raakte mijn vriend aan de praat met iemand die al zijn leven lang in deze buurt woont. Er ontstond een interessant gesprek over of wij wel of niet van ‘hier’ zijn. Allebei zijn we opgegroeid in Amsterdam, maar de bewoners van deze buurt vormen echt een eigen gemeenschap binnen de stad. Misschien komt dat door de besloten ligging, omarmd door de Houthavens en het spoor, maar de uitgesproken geschiedenis van de buurt zal er ook mee te maken hebben.

Ik woon nu twee jaar in de Spaarndammerbuurt. Ik kende de buurt al wel en was er een beetje verliefd op geworden. Het is een geluk geweest dat het lukte om hier een appartement te kopen. We hebben niet veel ruimte nodig en beschouwen het als een voorrecht om op deze plek te wonen. Voor ons betekende het een kans om in een ons vertrouwd deel van de stad te blijven, maar ik zie ook dat de verkoop van sociale huurwoningen geen goede ontwikkeling is. Laten we hopen dat er een grens aan wordt gesteld, zodat de speciale signatuur van de buurt niet verloren gaat. Behalve de wereldberoemde architectuur van de Amsterdamse School, zou je ook het sterke sociale karakter van de buurt als (immaterieel) cultureel erfgoed kunnen zien. Dat niet iedereen blij is met de komst van nieuwe bewoners, kan ik me goed voorstellen. Ik ken de trots van de gemiddelde Amsterdammer. Maar dat gevoel van verbondenheid met de stad en haar geschiedenis kan ook een aanmoediging zijn tot openheid.

Sinds ik hier woon zijn mijn buren en de winkeliers in de buurt al snel bekende gezichten geworden. Ook vind ik het leuk me in de geschiedenis van mijn woonomgeving te verdiepen. Het verhaal van deze wijk is dermate bijzonder dat er zelfs een museum aan is gewijd. Museum Het Schip, in het prachtige gebouw van Michel de Klerk, gaat over volkshuisvesting en de sociale en artistieke aspecten van de Amsterdamse School. Het is een bijzonder museum dat er echt voor de buurt is, maar ook internationaal aanzien heeft. Het unieke karakter van een plek gaat vaak terug op de geschiedenis en zo kan kennis van het verleden ook weer een belangrijke rol spelen in de toekomst van die plek. Voor mij wordt deze buurt gekenmerkt door saamhorigheid, diversiteit en een geschiedenis van verzet, dat vuur is er volgens mij nog steeds.

Toen ik hier kwam wonen, werd er in de houthavens nog volop gebouwd. Ik vind het jammer dat de bewoners van de Houthaven niet zo gauw op meer plekken in deze buurt lijken te komen dan de Spaarndammerstraat. Natuurlijk functioneert die straat als doorgangsweg naar andere delen van de stad, maar juist ook de straten eromheen hebben veel te bieden. De twee buurten hadden planologisch gezien wellicht nog meer met elkaar verweven kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: