Een plek voor alle Amsterdammers

Isam Nadaf runt het buurtrestaurant Hembrug & Zaandammer in De Horizon.

Ik kwam in 1987 uit Israël voor een jaar naar Nederland. Ik was 24 en verliefd. Ik wilde de sfeer van een ander land proeven en inmiddels woon ik hier nu ruim 30 jaar. Ik ontmoette Israëlische zakenlui die me vertelden dat je hier in de horeca goed geld kon verdienen. In Israël werkte ik ook al in de horeca en ik heb er lang een eigen restaurant gehad.. Toen ik via een vriend hoorde, dat ik in dit buurthuis aan de slag kon, leek me dat heel erg leuk. Ik was altijd ondernemer geweest. Hier zag ik dat mensen hun energie en tijd aan anderen gaven en dat sprak mij aan. Ik begon met koken  voor de mensen van de Horizon. Mijn broodjes waren zo populair, dat de bedrijfsleider me vroeg of ik geen buurtrestaurant wilde beginnen. Catering doe ik op  commerciële basis, maar voor maaltijden voor het buurthuis en de buurt reken ik een sociale prijs. Als mensen de ruimte nodig hebben, kunnen ze die gebruiken. De Buurtbuik en de Regenboog Groep bijvoorbeeld koken hier praktisch elke week. Deze plek is niet voor slechts een bepaalde groep mensen, maar voor alle Amsterdammers. Als mensen een  goed idee voor de buurt hebben,  steun ik hen. De cafés en restaurants van de Spaarndammerstraat vind ik een beetje te duur. Het is hier geen grachtengordel. Daarom ben ik ook hier. 

De ontwikkelaars van de Houthaven zijn hier al 3 jaar vaste klant. Langzaam verandert ook deze buurt door de komst van de Houthaven, maar het duurt gewoon even voordat ook die nieuwe  bewoners deze buurt ontdekken. Verbinding komt later wel. In de eerste twee jaar dat ik aan de Gaasperplas woonde, heb ik de Gaasperplas ook niet gezien. De bewoners van de Houthaven zijn net verhuisd en nu even bezig met zichzelf. Later komt de interesse voor de omgeving. En vergeet ook Corona niet. In Nederland zijn de mensen simpel. Iedereen neemt de fiets, ook professoren komen hier eten. Ik weet zeker dat de bewoners uit de Houthaven mij straks ook weten te vinden. Een van mijn uitdagingen is om in mijn restaurant de nieuwkomers uit  de Houthaven te kunnen en verwelkomen. Toch zullen de bewoners van de verschillende wijken waarschijnlijk geen vrienden worden. De een heeft net een huis gekocht van een half miljoen, is vooral bezig met de hypotheek en de kinderen. De ander wacht ongeduldig op het moment  dat zijn/haar uitkering weer uitbetaald wordt. Maar ik vind dat de mensen wel allemaal een beetje met elkaar in contact moeten staan; dat zorgt voor empathie en maakt het leven veel interessanter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: