Als het maar niet de verkeerde kant uit schiet…

Daniëlle is 8 jaar werkzaam als manager bij Restaurant Freud op de Spaarndammerstraat.

Freud zit nu 14 jaar in de Spaarndammerstraat. We zijn in dit pand van Rochdale zelfstandig begonnen, maar vallen inmiddels onder een zorginstelling. Het werd ooit opgericht door twee vrouwen, een psycholoog en een kunstenaar. Zij wilden samen iets voor mensen doen met een psychiatrische achtergrond. Dit idee ontstond toen de psycholoog stage liep in een kliniek, waar zij zag dat ‘ontslagen cliënten’ geen weg terug hadden naar de maatschappij. Zij vond dat er een degelijke dagbesteding moest komen met mogelijkheden om je te ontwikkelen. Een plek waar je met elkaar werkt om de maatschappij naar binnen te halen, zodat je niet in het cirkeltje van de zorg blijft zitten. Zij hebben toen bedacht om met Freud een echt restaurant op te zetten. 

We hebben nu zo’n 70 mensen in arbeidsmatige dagbesteding, Iedereen die het even niet aankan om voor een ‘normale’ werkgever te werken, kan bij ons terecht. Wat ik goed vind aan Freud, is dat de sfeer hier echt veilig is, terwijl er heel verschillende mensen met elkaar samenwerken en ook dat mensen zo een opleiding krijgen in het horecavak. 

We hadden hier eerst een lunchcafe aan de overkant, maar die plek is altijd heel moeilijk geweest. Ondernemers houden het er maar kort vol. Rum Barrels is de eerste die het terras vol krijgt. Ik denk trouwens dat de hele Spaarndammerstraat een moeilijke plek is voor ondernemers, het is vooral een straat die gebruikt wordt om van A naar B te komen. Pas met de opening van Café De Walvis in 2013 is de toestroom begonnen.

Toen ik hier kwam werken, woonde ik in de Javastraat, en toen zei menigeen al dat “dit de buurt gaat worden!”.  De Javastraat en Spaarndammerstraat begonnen zich op hetzelfde moment te ontwikkelen, maar de Javastraat is daar veel sneller mee geweest. Je ziet wel dat ook hier steeds meer huizen te koop staan. De buurt verandert, maar ik denk niet dat dat per se slecht is. Je moet vooral zorgen dat de mensen met elkaar mengen en dat dat niet de verkeerde kant uitschiet. Je wilt toch niet iedereen hetzelfde horen praten? Daarvoor woon je immers niet in de stad! 

Ik vind de Houthaven mooi, maar duur, ze hadden wat mij betreft die buurt ook wat beter bij de stad kunnen betrekken. Het komt volgens mij ook door die grote, drukke weg die ertussen ligt. Het lijkt de ring wel!  Ikzelf denk wel eens dat heel Amsterdam uiteindelijk zal bestaan uit subwijken, met elk hun eigen centrum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: